Worstel je ook met je slaap? Last van stress?
Maar liefst een derde van ons leven brengen we slapend door. Is het dan niet logisch dat slaapproblemen een aanzienlijke impact heeft op onze gezondheid en ons algemeen functioneren? aanhoudende slaapproblemen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid op zowel korte als lange termijn. Dan denken we vooral aan geheugenproblemen, gebrek aan energie, depressie, een hogere kans op hartproblemen, overgewicht, diabetes type 2. We slaan onze hersenen massaal knock-out met slaappillen: liefst 1 op de 5 Vlamingen neemt of nam al slaapmiddelen op doktersvoorschrift.
Welke aspecten kunnen impact hebben op onze slaap en kan ook stress daarvoor zorgen?
Als we stress ervaren dan maken we eerst adrenaline aan. In een volgende stap maken we cortisol aan. Cortisol wordt gezien als het stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnier. Ondanks het feit dat cortisol soms negatief in het daglicht komt heeft het zeker zijn belangrijke functies.
Maar wanneer we te maken krijgen met chronische stress ten gevolge van sociale, psychologische, of fysische problemen kunnen langdurig verhoogde cortisolspiegels een nadelige impact hebben op onze slaap. Op het moment dat we wakker worden zijn onze cortisolspiegels het hoogst. Naarmate de dag vordert dalen de cortisolspiegels in het lichaam. Op het moment dat het donker wordt en wanneer de cortisolspiegels naar een lager niveau treden maken we in onze pijnappelklier in de hersenen het slaaphormoon melatonine aan. Dat kan enkel en alleen gebeuren wanneer onze cortisolspiegels op een lager niveau staan. Mensen die dus blootgesteld zijn aan chronische stress met als gevolg verhoogde cortisolspiegels kunnen dus zeker en vast slaapproblemen ervaren.
We beseffen het soms niet maar de rush van de maatschappij en de vele prikkels zorgen ervoor dat we als homo sapiens veel te weinig tijd nemen om tot rust te komen. Vandaar het stijgend gebruik van slaapmedicatie. Wie met slaapproblemen kampt kan eerst beter de oorzaak van het probleem bekijken om zo tot een betere slaapkwaliteit te komen.
Welke aspecten kunnen naast stress ook nog een negatieve impact hebben op onze slaap?
- Een belangrijke component die tot slaapproblemen kan leiden en ook zeker bij kinderen is het gebruikt van smartphones en computerschermen vlak voor het slapengaan. Het blauw licht van deze apparaten remt de aanmaakt van ons slaaphormoon melatonine. Vermijd dus het gebruik van deze digitale toestellen 2 à 3 u voor het slapengaan.
- Vermijd het intensief sporten 2u voor het slapengaan. Dit kan tevens een negatieve impact hebben op de slaap omdat uw lichaam nog in actieve status zit. Sporten is heel belangrijk om de slaap te bevorderen maar zeker niet dicht bij het slapengaan.
- Daglicht en zon zijn o zo belangrijk voor de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine. Wat heeft dit nou met de slaap te maken? Vanuit serotonine maken we namelijk het slaaphormoon melatonine aan.
- Slaapproblemen komen ook meer voor bij mensen met een verstoord dag-nachtritme. Probeer als het jou toestaat om je bioritme te respecteren. Een vast dag-nachtritme is hierbij belangrijk
- Een veelvoorkomende fout is het te laat nuttigen van de maaltijd. Het lichaam moet dan nog energie stoppen in de vertering terwijl u in bed ligt. Eten doe je best zeker 2 à 3 u voor het slapengaan.
- Vermijd het gebruik van alcohol voor het slapengaan. Het kan het gevoel geven dat je beter slaapt maar dit is niet zo
- Vermijd het gebruik van koffie na 15u
- Een optimale kamertemperatuur om te slapen is tussen de 15 en 19 graden. Wedden dat dit bij veel mensen te hoog ligt?